در حین فراهمآوردن مقدمات جشن سالانه صنعت پرینت سه بعدی، بد نیست نگاهی به نقش این صنعت در یکی از مشهورترین فستیوالهای فیلم جهان بیندازیم.
مراسم اعطای جوایز سالانه اسکار آمریکا که توسط «آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک» به بهترین آثار صنعت سینمای جهان اهدا میشود. مراسم اسکار یکی از شاخصترین مراسمهای اهدای جوایز در جهان است و هر ساله در بیش از ۱۰۰۰ کشور جهان به صورت زنده پخش میشود. به خاطر انتخاب دوباره اصغر فرهادی به عنوان یکی از برندگان اسکار، مناسب دیدیم درباره نقش پرینتر سه بعدی در فرآیند تولید جوایز اسکار توضیحات بیشتری دهیم.
پرینت سه بعدی، شیوهای معتبر و ثابتشده برای ساختن هنر
هشتاد و نهمین مراسم آکادمی اسکار در سال ۲۰۱۷، شامل ۳۰۷۲ جایزه به منتخبن در بخش هنری و فنی اهدا گردید. از اولین مراسم اسکار که در سال ۱۹۲۹ برگزار گردیده است، این آکادمی همواره تلاش کرده تا طراحی و روش برگزاری مراسم در همان سبک و سیاق سنتی و پرشکوه خود باقی بماند، البته به استثنای زمان جنگ جهانی دوم که تمامی جوایز در فرم گچی اهدا شدند.
از همین رو، از سال ۲۰۱۵ «پرینت سه بعدی» گامی کلیدی را در حفظ پرستیژ مراسم اسکار برداشته است و شرایط ساخت تندیسهای جوایز با روش باستانی «ریختهگری لاست واکس» را کاملا دگرگون کرده است. (قدمت این روش به عصر مس در ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میرسد). ریختهگری لاست واکس(Lost-wax casting) نوعی خاص از ریختهگری فلز است که فلز مذاب (معمولاً نقره، طلا، برنز، برنج) درون قالبهاییاز جنس مومیا خاک رس ریخته شده و بعد از خنک شدن و طی فرایند لازم ساخته میشوند. در شکل زیر مراحل روش ریختهگری لاست واکس را مشاهده میکنید:
اسکن سه بعدی، پرینت سه بعدی، قالبگیری و روکش
کمپانی ریختهگری فلزی هنر مدرن Polich Tallix که در راکتاورن نیویورک مستقر است از سال ۲۰۱۵ ساخت تندیسهای جوایز اسکار را عهدهدار شده است. بنابر درخواست آکادمی اسکار، طراحان Polich Tallix، فرم بدیعی از تندیس مدل سال ۱۹۲۹ را اسکن سه بعدی کرده و در طراحی مدرن ادغام کردهاند که تفاوتی بسیار ظریف و زیرکانه را رقم زده است. در عکس زیر از چپ به راست سه دوره تندیس جوایز اسکار را میبینید (چپ:۱۹۲۹، وسط: دوره مدرن، راست: ادغام شده).
مدل سه بعدی این مجسمه خوشفرم با نرم افزار قدرتمند (ZBrush) انجام گردیده است (این نرم افزار مدلسازی توسط کمپانی خصوصی Pixologic و گروهی از توسعهدهندگان برنامهنویسی شده است). سپس مدل سه بعدی اسکار به صورت موم توسط پرینتر سه بعدی چاپ میگردد. مدل مومی در سرامیک با حرارت ۱۶۰۰ درجه فارنهایت غوطهور میگردد تا فرآیند قالبُسازی تکمیل شود. آنگاه برنز مذاب در قالب سرامیکی ریخته شده و خنکسازی صورت میگیرد. بعد از سرد شدن برنز، پوشش سرامیک برداشته شده و تندیس برنزی با دقت بسیار بالایی پولیشکاری میگردد؛ چون صیقلکاری، فرآیندی تاثیرگذار قبل از آبکاری تندیس با طلاست. جالب است بدانید که آبکاری طلای تندیسهای اسکار توسط کمپانی مشهور (Epner Technology) مستقر در بروکلین صورت میگیرد. یک نکته جذاب دیگر: پایه تندیس برنزی که نمادی از حلقه فیلم است به صورت جداگانه ریختهگری برنز شده و با لاکی ضد زنگ پوشیده میشود.
صنعت پرینت سه بعدی در هر حوزهای که فکر کنید، جوایزی نصیب خود کرده و مشتاقان زیادی را به دنبال خود میکشد، جوایز اسکار فقط یکی از این موارد است! باید منتظر ماند و دید صنعت نوآور چاپ سه بعدی، چه غافلگیریهای دیگری برای آکادمی اسکار رقم خواهد زد.