کسانی که با چاپگرهای سه بعدی DLP یا SLA کار میکنند، درباره متریال رزین شفاف سوالات زیادی دارند. Resin Clear برای تولید قطعاتی که باید سطحی روشن داشته باشند عالی است و همینطور با استفاده از تکنیک های پرداخت نهایی می توان آن را کاملا شفاف کرد. (این امر درباره رزینهای برند Formlab کاملا صدیق است ولی رزینهای موجود در ایران ممکن است درصد شفافیت متفاوتی داشته باشند).
در این مقاله تکنیکهایی را توضیح میدهیم که بتوانید مدل کانسپت شفاف را با چاپگر سه بعدی نوری و متریال رزین چاپ کنید. از این روشها برای ایجاد شفافیت نسبی گرفته تا ساخت قطعاتی که ظاهری کاملا شفاف دارند استفاده می شود.
رزین Clear برای نشان دادن جزئیات درونی جسم، عبور نور لامپ های LED و ساخت شبه پنجره، ایده آل است. کاربران از این رزین میتوانند برای تولید کانسپت (مدلسازی مفهومی) لنز دوربین، حباب لامپ و لوله های شفاف و غیره استفاده کنند.
روشهای پرداختکاری رزین شیشه ای
ما روشهای زیادی را برای پرداخت نهایی قطعات پرینت شده با Clear Resin امتحان کردیم. در این مقاله سه روش manual sanding، clear coating و resin dipping را به شما معرفی خواهیم کرد. انتخاب هر کدام از این گزینه ها به درجه شفافیت و سطح نهایی لازم برای پرینت شما بستگی دارد.
1- Manual Sanding and Polishing
(سمباده دستی و صیقل زدن)
کاربردها: از این روش برای مدلهای هندسی با جزئیات کم می توان استفاده کرد اما برای قطعات پیچیده مناسب نیست. دستیابی یه شفافیت ظاهریِ کامل با این روش بسیار دشوار است.
شما باید با استفاده از کاغذ سمباده یا سمباده های فلزی بسیار دندانه ریز به صورت دستی کار را انجام دهید تا قطعه شفاف شود؛ پس به تلاش زیادی نیاز دارد اما اگر به قدر کافی کوشش کنید می توانید به شفافیتی شبیه به ذره بین دست پیدا کنید. با این وجود، از بین بردن تمام لایه ها به صورت دستی سخت است و ممکن است زمانی که مدل را جلوی نور قرار می دهید خراش های بسیار ریزی را مشاهده کنید.
دستورالعمل: درجه سمباده ها را به تدریج افزایش دهید تا سطح کاملا صاف شود و سپس به وسیله تمیز کننده اکریلیک و پارچه میکروفیبر روی آن را پولیش کنید.
با استفاده از سمباده درجه 3000، می توانید قطعات پرینت سه بعدی SLA را براق و صاف کنید. با درجه 12000 آن را صیقلی کنید. سعی کنید از درجه های سمباده بین 400 تا 12000 استفاده کنید و آنها را به نسبتِ 200 درجه افزایش دهید. این کار را با دقت و آرامش انجام دهید تا خطوط و خراشهایی که از مراحل قبلی باقی مانده حذف شود.
نکته 1: اگر به مدلی نیمه شفاف نیاز دارید، به سادگی از روغن معدنی استفاده کنید تا سطح نهایی صافی داشته باشید و لکه های نور هم از روی قطعه حذف شود.
نکته 2: برای تمیزکاری میتوانید از دستمالهای نظافت موسوم به میکروفیبر که همه سوپرمارکتها دارند، استفاده کنید.
2-Spray Coating (پوشش اسپری)
کاربرد: پوشش اسپری روشی ساده و سریع برای بهبود وضوح قطعات بدون آسیب زدن به جزئیات است (از مغازه های فروش ابزار و رنگ درباره «اسپری های براق کننده» سوال کنید). این روش برای تمام مدل ها از هندسه ساده تا پرجزییات کاربرد دارد زیرا می توان بدون دردسر پوشش را روی مدل های پیچیده هم اعمال کرد، کاری که با روش سمباده زنی دستی بسیار سخت خواهد بود.
مقاله مرتبط: آموزش پرداختکاری پرینت3بعدی رزینی
این روش به تنهایی کمک می کند تا خطوط لایه ها پنهان شوند و همچنین مدل در معرض نور UV قرار نگیرد، زیرا نور UV می تواند باعث زرد شدن یا پرداخت ناخواسته مدل شود. اگر به دنبال سطحی صاف با شفافیت شیشه ای هستید می توانید ابتدا به روش اول مدل را سمباده و پولیش کرده و سپس پوشش اسپری را روی آن اعمال کنید.
پیش از اعمال پوشش، هر چه بیشتر سمباده بزنید وضوح بیشتری خواهید داشت. این مراحل اضافه برای پرداخت نهایی نمونه هایی مانند بسته بندی ها، بطری ها و ریزسیال ها که نیاز به شفافیت کامل دارند عالی است.
دستورالعمل: برای اسپری پوششی گزینه های بسیاری وجود دارد، از اسپری های گران قیمت گرفته تا محصولاتی که به ابزار و فضای مخصوصی نیاز دارند.
مارکهای زیر در بازارهای کشورهای صنعتی هست و مشابه آن در ایران پیدا میشود:
- اسپری شفاف پوششی برای اهداف عمومی: گزینه های مناسب زیادی از نوع گران قیمتی مانند Rustoleom Painters touch 2X گرفته تا مدل های با کیفیت و مقرون به صرفه تر مانند Spray Max 2K Clear Glamor موجود هستند.
- اسپری خودکار (Automotive Spray): محصولاتی مانند Lesonal Universal Clear، که یک پوشش شفاف جامد اکریلیک است، طوری طراحی شده اند که سطحی بسیار شفاف را ارائه می دهند و در مجاورت هوا یا کوره خشک می شوند، اما به اسپری تفنگی مخصوص و یک فضای اختصاصی برای کار نیاز دارند. این اسپری و نمونه های مشابه دیگر به یک پوشش اولیه نیز نیازمندند.
برای انجام روشِ پوشش با اسپری، نمونه پرینت شده باید کاملا خشک و تمیز باشد و از قبل با الکل ایزوپروپیل (IPA) شسته شده باشد. پیش از اعمال اسپری نباید فرآیند پرداخت نهایی دیگری انجام شود زیرا منجر به زرد شدن مدل می شود. بگذارید که قطعه در برخورد با هوا خشک شود. هنگامی که کاملا خشک شد، در فضایی خالی از گرد و غبار، دو یا سه بار اسپری را روی مدل اعمال کنید.
برخی شرکتهای خدمات پرینت سه بعدی از یک حلالِ سبک مانند naptha استفاده می کنند تا سطح قطعه را پیش از اسپری کردن تمیز و آماده کنند.
3- Resin Coating (پوشش رزین)
کاربرد: این روش زمانی که به قطعه ای کاملا شفاف نیاز دارید عالی است و تنها بر روی سطوح صاف یا نسبتا صاف مانند لنزها و پنجره داخلی قطعات انجام می شود (یعنی مدل نباید دارای بافت سطحی پیچیده یا نقش و نگار باشد).
روش غوطه ور کردن در رزین، به شما قطعاتی فوق العاده صاف با سطحی شفاف و بازتابی عالی را عرضه می کند.
از این تکنیک می توان برای صاف کردن سطوحی که با دیگر متریال SLA چاپ شده اند نیز استفاده کرد، هرچند می تواند باعث کاهش جزئیات شود.
دستورالعمل: به انتخاب خودتان می توانید Clear Resin را به وسیله سرنگ و به صورت قطره ای روی مدل اعمال کنید یا آن را در رزین غوطه ور کنید. چسبندگی رزین باعث می شود که لایه ها و خراش های روی قطعه پر شده و سطحی کاملا صاف به دست بیاید.
لایه های رزین در حالی که خطوط لایه های پرینت را حذف می کنند، تا حد ممکن باید نازک باشند. تمام حباب ها را به وسیله سرنگ از بین ببرید. با دقت کامل قطعه را پرداخت نهایی کنید و سپس همین روش را روی سمت دیگر مدل اعمال کنید.
توجه: فرآیند غوطه ور کردن می تواند کمی فاصله کانونی لنزها را تغییر دهد.