» 3DPE » فیلامنت قالب گیری mold Wax Filament چیست؟
فیلامنت قالبسازی

فیلامنت قالب گیری mold Wax Filament چیست؟

فیلامنت قالبسازی برای سازندگانی که علاقه مند به ایجاد قالبهای سفارشی کم تعداد و ارزان خود با کمک یک چاپگر سه بعدی هستند، عالی است. فیلامنت وَکس (Cast: Wax: Mold) کاربردی خوبی در فرایند ریخته‌گری دارد. فیلامنت واکس در دمای اتاق سفت و سخت است و در دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد قابلیت خروج از اکسترودر پرینتر را داشته و در دمای ۲۷۰ درجه سانتیگراد کاملا مایع می‌شود (دمای مرسوم در کوره های قالب سازی سنتی). این ویژگی با ترکیب پلیمر ترموپلاستیک با ترکیبات Paraffin wax فراهم شده است. این فیلامنت به روشی همانند ریخته‌گری «لاست واکس» برای قالب‌سازی به کار می‌رود.

دو روش پیشنهادی برای دستیابی به قالب های مورد نظر شما با استفاده از پرینتر سه بعدی و فیلامنت مومی وجود دارد:

  1. یک روش این است که یک قالب نگاتیو یا منفی (Negative) از شی خود را چاپ سه بعدی کنید، سپس آن را با مایع قالب ریزی انتخابی خود پر کنید.
  2. روش دیگر این است که جسم خود را چاپ سه بعدی کنید، سپس این قطعه را درون ظرفی قرار داده و در بتن، گچ، خاک رس، رزین یا هر مایع دیگر غوطه ور کنید:

ابتدا مدل دلخواه با فیلامنت موم، پرینت سه بعدی می‌شود، سپس این مدل در قالب گچی یا مواد دیگر غوطه‌ور شده، صبر می‌کنیم تا خشک شود. آنگاه قالب گچی را تا ۲۷۰ درجه سانتیگراد حرارت می‌دهند تا فیلامنت موم ذوب و از قالب گچی خارج شود. اکنون این بلوگ گچی درون تهی می‌تواند به عنوان قالب ریخته‌گری مواد مختلف متریال فلزی و غیره به کار رود.

سوال مهم: مگر نمیشود با فیلامنت PLA که همه جا هست، قالبسازی را با پرینتر سه بعدی  انجام داد؟!

بله میشود؛ ولی این مورد را در نظر داشته باشید که ترموپلاستیک PLA بخوبی ترموپلاستیک موم در حرارت مایع و روان نمیشود، در ضمن PLA به دمای حرارتی بالاتری برای ذوب کامل نیاز دارد. قطعات فیلامنت موم در دمای 270 درجه سانتیگراد در یک اجاق پخت، کاملا ذوب و از منفذ قالب خارج میشوند. مزیت مهم دیگر فیلامنت قالبگیری وَکس در قابلیت پرداختکاری بسیار بهتر آن نسبت به PLA می باشد.

قالبگیری با چاپگر سه بعدی

معرفی چند برند تولید کننده فیلامنت وکس (قالبسازی):

این شرکت مشهور، متریال خود را بنام فیلامنت PolyCast با قطر 1.75 – 2.85 میلیمتر و در رولهای 750 گرم – 3 کیلوگرم و به قیمت میانگین 60 تا 190 دلاری در وبسایت خود و فروشگاه آمازون عرضه کرده است (ترکیب شیمیایی این فیلامنت متفاوت و بهینه تر بوده و مبتنی بر PVB یا Polyvinyl butyral ساخته شده است). طبق توضیحات سازنده این متریال قابلیت چاپ بسیار با کیفیت و پولیشکاری بالایی را داراست.

Polymaker PolyCast Filament for Investment Casting / Lost Wax Investment

این سازنده آلمانی، فیلامنت قالبگیری خود را در رولهای 750 گرم تا 2.3 کیلوگرمی و قطر 1.75 میلیمتر در رنگ نقره ای با قیمت میانگین 80 تا 160 دلاری عرضه کرده است.

PORO-LAY MOLD-LAY 3D Printing Filament

این تولید کننده محصول خود را با نام فیلامنت print2cast wax filament در قطر 1.75 – 2.85 میلیمتر رنگ آبی در رول یک کیلوگرمی با میانگین قیمت 50 دلار در وبسایت خود عرضه می کند.

Print2Cast filament Wax 

ویژگی و نحوه چاپ فیلامنت WaX (قالب گیری):

  • امکان صیقل‌کاری بالا و جامد بودن در دمای اتاق
  • بخاطر ساختار نرمتر این فیلامنت، شرایط چاپ متفاوتی از رشته های سخت مرسوم مانند PLA دارد و اکسترودر چاپگر را باید بدرستی تنظیم کنید.
  • عمدتا در رنگ Grey wax (نقره ای) یا سفید کرم
  • ایده‌ال برای ساخت قالب ریخته‌گری
  • دوام معمولی
  • انعطاف پذیری نسبی فیلامنت
  • دمای میانگین نازل 170 تا 180 درجه سانتیگراد
  • فن خنک کننده فعال باشد ولی در سرعت پایینی قرار دهید.
  • دمای میانگین بستر ساخت 40 درجه سانتیگراد
  • سرعت چاپ را کم تا معمولی در نظر بگیرید (تا 70 ملیمتر بر ثانیه).
  • بهتر است تنظیم نرم افزاری اسلایس طوری باشد تا بین لایه ها کمی مکث برای خنک شدن وجود داشته باشد.
  • اگر چاپ دچار خطای پیچ و تاب شده است یعنی لایه فیلامنت، خیلی سریع خنک می شود.
  • قیمت گران و تعداد بسیار محدود تولیدکنندگان که اغلب باعث نایاب بودن آن شده است.

امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید. لطفا نظرات یا اطلاعات تکمیلی خود درباره فیلامنت وَکس و برندهای آنرا بنام خودتان در پایین صفحه کامنت کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست
پیمایش به بالا
telegram

مشاوره خرید و پشتیبانی مشتریان

واتس اپ phone تماس تلفنی چت آنلاین چت آنلاین